
 
 

 

 

 

 

 

 

 

Soutien aux secteurs de la culture et de la création ACP  

    

Supporting the cultural and creative sectors 

 in the ACP countries  

 
  

 

EuropeAid/167697/IH/ACT/Multi 

 

QUESTIONS & REPONSES no. 6 

QUESTIONS & ANSWERS no. 6 

10 Mars 2020 – 25 Mars 2020 

10 March 2020 – 25 March 2020 

 

FR – EN 

(Les réponses sont données dans la langue de l’appel à propositions 

dans laquelle les questions sont formulées) 

Ref. Ares(2020)1931999 - 04/04/2020



 DISCLAIMER  

As per section 2.2.4 of the Guidelines, in the interest of equal treatment of applicants, the 

Contracting Authority cannot give a prior opinion on the eligibility of an applicant, a co-

applicant, an affiliated entity, an action or specific activities. 

 

 AVIS  

Comme stipulé dans la Section 2.2.4 des Lignes directrices, et afin de garantir un traitement 

équitable entre les demandeurs, l’Autorité Contractante ne peut émettre d'avis préalable sur 

l'éligibilité d'un demandeur, un codemandeur, une entité affiliée, une action ou d'activités 

spécifiques. 

 

 

QUESTION  6.1. 

As per FAQ 5, Answer 5.8 – 1st message the following is stated: 

 

"As per Corrigendum n° 1, the member of the consortium in charge of launching the calls 

for sub-granting to third parties must be established in one of the ACP countries of the 

referred regional lot, as defined in Annex L. Hence, we confirm that the international 

organizations can participate as lead applicants and/or co-applicants to this call for 

proposals, but they cannot be in charge of launching calls for proposals for award 

"financial support to third parties" (sub-granting)"  

 

Referring to Annex M, notably: " (i) Criteria for selecting these entities and granting 

financial support  

 

Third parties submit their projects to a call for proposals issued by the Coordinator, 

whose eligibility and selection criteria meet all the criteria of the Guidelines (see Section 

2.1) and the present Annex. 

  

The application must set out, in Section 2.1.1 of the application form, the criteria and 

methodology to be used to select third parties. The application must also describe in 

Section 2.1.1 of the application form the financial and operational monitoring and support 

mechanisms which will be put in place. 

 

The coordinator may apply their own rules to the selection and evaluation process, 

provided that they comply with the principles of proportionality, sound financial 

management, equal treatment and non-discrimination. 

 

The coordinator must ensure transparency and avoid conflicts of interest throughout the 

award procedure. 

 

The coordinator must ensure that the exclusion criteria referred to in point 2.6.10 of the 

PRAG[1] do not apply to the third parties. Proof and documented evidence that third 

applewebdata://2698B85D-AF37-4E45-82CB-881D44834B21/#_ftn1


parties are not subject to any of the exclusion criteria must be kept in the beneficiaries' 

records. 

The contracting authority and the European Commission may appoint observers to the 

coordinator's evaluation committee for the selection of third parties. Once the selection 

process has been completed, the list of recipients of financial support (i.e. the third 

parties) should be submitted to the contracting authority and the European Commission 

for information. 

 

QUESTION 6.1. a) 

We do not understand why International Organizations could be the lead entity (and 

responsible for the overall implementation of the action), but without being in charge of 

launching the calls for proposals for award "financial support to third parties" (sub-

granting). Could you please clarify and explain the rationale? 

 

ANSWER  6.1. a) 

If the international organisation
1
 can demonstrate that it has been established as describe 

under 
1
, in one of the ACP countries of the referred Region lot, as defined in Annex L, it  

could be in charge (lead applicant or co-applicant) of launching calls for proposals, in any 

case it  can always  be the Coordinator of the action.  

 

As also explained in the video of the information session available on the programme 

website (www.acp-eu-culture.eu), the rationale for having the calls for sub-granting 

launched at local level by the regional hubs is to be coherent with the concept of the 

programme decentralisation, to build local capacity and management capability, and to 

ensure the programme is closer to the local professionals which aremost easily reachable. 

This is also in line with the recommendation of the evaluation of the previous programme. 

 

QUESTION 6.1. b) 

In addition, this is not in line with Annex M, which has not been amended and states 

including in but not limited to criteria (iv) – page 4 that "Third parties submit their projects 

to a call for proposals issued by the Coordinator, (...)" i.e. the Coordinator or Lead 

Applicant, which can be an International Organization. 

 

ANSWER 6.1. b) 

 

Third parties submit their projects to a call for proposals issued by the member of the 

partnership (coordinator or co-applicant), established in one of the ACP countries of the 

referred Region lot as defined in Annex L, whose eligibility and selection criteria meet all 

the criteria of the Guidelines (see Section 2.1) and the present Annex 

 

Please refer to Corrigendum N. 3 published on 04/04/2020  

 

                                                            
1
 International organisations are international public-sector organisations set up by international agreements, 

and also the specialised agencies set up by these organisations; the International Committee of the Red Cross 

and the International Federation of National Red Cross and Red Crescent Societies are also assimilated to 

international organisations. 

http://www.acp-eu-culture.eu/


 

 

QUESTION 6.1. c) 

What responsibilities are encompassed by the statement "in charge of launching the calls 

for sub-granting to third parties" 

 

ANSWER 6.1. c) 

The applicants must provide a detailed description of the action, in particular of the 

financial support to third parties and define the role and participation in the action of the 

various actors. The role of the partnership members must be agreed among the members of 

the partnership. Launching the calls must include at least the publication of the call and the 

receiving of the proposals; the selection and evaluation process has to be coordinated by 

the contracting authority with the participation of all other members of the partnership 

according to the agreement between the parties previously concluded.. 

 

QUESTION 6.1. d) 

If the lead applicant is an International Organization and hence cannot be in charge of the 

launching of calls for sub-granting to third parties, is the responsibility to set out 

conditions for the financial support and granting financial support that of the coordinator, 

as per Annex M, or of the co-applicant in charge of launching the calls for sub-granting to 

third parties? 

 

ANSWER 6.1. d)  

Please see answer 6.1. c) 

As set out in Article 1.5 (a) of the General Conditions - Annex II to the standard grant 

contract, the beneficiaries “carry out the action jointly and severally vis-a-vis the 

contracting authority taking all necessary and reasonable measures to ensure that the 

action is carried out in accordance with the description of the action in Annex I and the 

terms and conditions of this contract. To this purpose, the beneficiary(ies) shall implement 

the action with the requisite care, efficiency, transparency and diligence, in line with the 

principle of sound financial management and with the best practices in the field”. 

 

Further, as indicated in Article 1.6 (g) of the General Conditions, “The coordinator retains 

full financial responsibility for ensuring that the action is implemented in accordance with 

the contract”. This part of  Annex M remain unchanged and is not affected by 

Corrigendum N.1 and 2. 

 

QUESTION 6.1. e)  

Does the coordinator not established in an ACP country or the co-applicant in charge of 

launching the calls for sub-granting to third parties retain full financial responsibility for 

ensuring that the calls for sub-granting to third parties is implemented in accordance with 

the contract? 

 

ANSWER 6.1. e) 

Once the grant contract has been signed, the ‘lead applicant’ is referred to as ‘the 

coordinator’. The responsibilities of the coordinator are listed under Article 1.6 of the 



General Conditions-Annex II to the standard grant contract (Annex G). The coordinator 

retains full financial responsibility for ensuring that the action is implemented in 

accordance with the contract. 

QUESTION 6.2. 

We notice, that in addition to applications by post, all applications must also be submitted 

by e-mail. 

Since our offices are now closed, and we are all working from home, we do not have 

access to printers and scanners etc.  

Could you kindly consider to allow for submission by e-mail only? Perhaps also consider a 

waiver from scanned and signed papers, since – as mentioned above – the practicalities are 

increasingly becoming more challenging in getting all these little things in place for 

submission.  

 

ANSWER 6.2. 

Please note that the submission of the original signed paper version are still compulsory. 

See Corrigendum no. 2 and 3, final paragraphs: 

 

The application sent via e-mail will be considered valid under the condition that the 

paper application (which must be exactly the same as the electronic version) be submitted 

at the same date with the modalities set up in the point 2.2.2 of the Guidelines for 

Applicants. 

 

In consideration of the  very exceptional situation caused by the COVID-19 crisis and in 

case it would result impossible to deliver the envelop with the signed paper application by 

the deadline of submission, the evaluation committee will have the authority - after having 

received a solid objective proof of this unavoidable constraint -  to decide if to accept a 

later shipment of the paper version. The evaluation will proceed in the meantime on the 

basis of the electronic version. Original documents will be required at stage three of the 

evaluation, before finalising the list of the selected proposals. 

 

QUESTION 6.3. 

Please find below an additional clarification question in light of the amended timeline: 

We would be keen to subgrant a share – for example 3% - of the capacity building 

programme under the 15% of the grant to third parties. In that case would those 3% of the 

15% also be considered a part of the 75% given that those 3% are allocated to a third 

party as the guidelines specify?  

 

ANSWER 6.3. 

No. Please refer to the Guidelines for Applicants, point 2.1.4. Types of activities: 

“The allocation of at least 75% of the total amount of the grant, to financial support for 

third parties, which must be included under the budget heading ‘6. Other’ 

and: 

“The allocation of at least 15% of the total amount of the grant, to the transfer to third 

parties of skills, know-how, experience of providing support, and monitoring and 

evaluation, which must be included under the budget heading ‘6. Other’”  

 

Therefore both the allocation (75% for financial support to third parties and 15% for the 



transfer to third parties of skills, know-how, experience of providing support, and 

monitoring and evaluation) must be budgeted separately  under the budget heading  6-

Others and managed separately. 

 

QUESTION 6.4. 

Please find below an additional clarification question: 

The updated wording in Corrigendum 2 states: Exceptionally due to Coronavirus 

circumstances, the applications shall be submitted also via email. Please can you confirm 

whether this is in addition to the paper submission or instead of ? And if in addition to, can 

you clarify that it has been taken into account that restrictions on movement within 

Belgium may be extended beyond 5
th

 April, and what the process would be in such 

circumstances? 

 

ANSWER 6.4. 

Please see answer 6.2 above. 

 

QUESTION 6.5. 

1) The Grant Guidelines stipulate that an Expenditure Verification Report (audit 

report) must be presented with each financial report. This will include any expenses 

related to the financial support of the Third Parties, of course, representing 75% of 

the total grant amount.  

 

As other applicants have already pointed out, we believe that many prospective Third 

Parties and also those we intent to address in Lot 1/region of West Africa will face 

challenges in adhering to all relevant EU regulations. In order to manage this substantial 

risk in a professional and efficient manner and to avoid ineligible costs, the lead applicant 

will have to establish adequate mechanisms and support for ensuring financial 

accountability and effective monitoring at both impact and financial level. This includes 

the annual expenditure verifications for Third Parties' expenses done by an auditor. We 

believe that the costs resulting from these important measures should be reflected in the 

budget line for the Financial Support to Third Parties (75%), because the the remaining 

budget will not be sufficient. Q&A No. 4 dated 18/03/2020 (No. 4.5) confirms this. 

However, Q&A No. 5 dated 23 /03/2020 (No. 5.6) tells otherwise and therefore we kindly 

ask you to clarify (please find them attached below).  

 

If the budget line for Third Parties (75%) cannot be used, the lead applicant will have to 

transfer (at least a great part of) the responsibility and cost of the expenditure verification 

(audit) to the Third Parties. This might prevent many Third Parties from submitting 

applications, mainly due to the lack of these specific financial capacities. Although a 

certain level of financial management can always be expected, we think that this limitation 

does not support the objective of aiming for the best impact.  

 

Q&A No. 4 dated 18/03/2020 (No. 4.5):  

Q: The budget for expenditure verification of each single sub-granted project can be 

included in the sub-granted projects own budget (hence, falling under the 75% of the grant 

to be allocated to sub- grants)? 



A: Yes, the costs for expenditure verification is an eligible cost under 75 % sub grants 

to final beneficiaries.  

 

 

 

 

Q&A No. 5 dated 23 /03/2020 (No. 5.6):  

Q: As a lead organisation, we take on a very substantial level of risks by distributing 

funding to multiple third parties. Especially, EU funding, which requires full adherence to 

special and general conditions to avoid ineligible expenditures. 

To manage these risks, resources are required for proper monitoring and support in terms 

of financial management, documentation and reporting. 

We do not see how the requirement of redistribution of 75% to third parties allows for that. 

A risk-managing set-up, based on our calculations, would require almost the double of 

what is available in this proposed call for proposals. 

Question: 

In light of the above, kindly, advise if there is a possibility to derogate on the 75% 

redistribution requirement. 

 

A: The answer is negative. Please note that the Guidelines for Applicants point 2.1.4 – 

Types of Activities state that: 

At least 75% of the total amount of the grant must be redistributed to third parties. 

As indicated in Annex M, point (vii), the auditor selected by the beneficiary shall verify 

the eligibility of the costs incurred by the third party. It is recommended that 

the beneficiary agrees with the auditor on the supporting documents required to 

certify the eligibility of costs incurred by third parties. Each payment request shall be 

accompanied by an expenditure verification report (audit report) certified by the auditor. 

 

2) Financial Guarantee: According to the General Conditions (Art. 15.8), the Contracting 

Authority may request a financial guarantee. Will this also apply to this grant (Lot 1 - 

West Africa) and what are the conditions to allow for a derogation? 

 

ANSWER 6.5.  : 

1. There is no contradiction between the answers 4.5 and 5.6. The cost of the auditor 

selected by the direct beneficiary (or, if it is the case, nominated by the third party but 

approved by the beneficiary) can be charged as eligible cost under the 75 % sub grants 

to third parties (i.e. included in the budget of the third party as eligible cost). 

 

2. Please note that, according to the General Conditions (Art. 15.8, final paragraph): 

“This provision shall not apply if the coordinator is a non-profit organization, an 

organization which has signed a framework partnership agreement with the European 

Commission, a government department or public body” 
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